Rahim Sarkması Fethiye

Rahim sarkması Fethiye, rahmin pelvik bölgedeki dokuların yıpranması nedeniyle ideal konumundan ayrılmasıdır. Rahim, karnın alt kısmında, leğen kemikleri ile çevirili alanda asılı olarak bulunur. Pelvik kaslar ve bağ dokular ile desteklenen rahmin, normalde bulunduğu konumdan aşağı doğru kayması ile rahim sarkması meydana gelir. Zamanla pelvik kaslarda meydana gelen güçsüzleşme ile ortaya çıkabilen bu duruma sebep olan birçok farklı faktör vardır. Gerçekleştirilen doğumlar, rahimle ilgili hastalıklar, ilerleyen yaş gibi nedenlerle, pelvik kas ve bağ doku güçsüzleşerek, rahme yeterli desteği sağlayamaz hale gelebilir. Özellikle şiddetli rahim sarkması görülen vakalarda, hastalarda ortaya çıkan semptomlar, yaşam kalitesi üzerinde oldukça olumsuz etkilere sahip olabilir. 

Bu nedenle, rahim sarkmasına uygun gerekli tedavi yöntemlerinden yararlanabilmek için kadın hastalıkları ve doğum alanında uzman bir hekime başvurmak gerekir. Yazımızın devamında ‘’Rahim sarkması tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Rahim sarkması tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Rahim sarkması belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Rahim sarkması neden olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye rahim sarkması tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim, kadın üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Gebelikte, doğuma kadar olan süreçte bebeğin büyüyüp, dış dünyaya hazır hale geldiği organdır. Ancak gerçekleştirilen doğumlar, ilerleyen yaş, geçirilen kadın üreme sistemi hastalıkları gibi birçok faktör, rahim üzerinde yıpratıcı bir etki yapabilir. Pelvik kaslar ve bağ doku tarafından desteklenerek, karnın alt kısmında asılı duran rahim, yeterli desteği alamadığında, aşağı doğru kayabilir. Rahim sarkması olarak adlandırılan bu durum, hastalarda şikâyetlere yol açabilir. 

Tamamen sabit olmayan, sınırlı hareket kabiliyetine sahip bir organ olan rahim, ortalama 5-6 cm büyüklüğündedir. Doğum yapmış kadınlarda, rahmin 1-2 cm kadar büyüme eğilimi gösterdiği görülür. Özellikle zorlu doğumlar, çok sayıda doğum yapmak, iri bebek doğumları, çoğul gebelikler gibi faktörler, rahim sarkmasına neden olabilmektedir. Tıp dilinde uterus prolapsusu olarak bilinen rahim sarkması, hastalarda ağrı, idrar kaçırma, cinsel birliktelik esnasında ağrı duyulması gibi istenmeyen şikâyetlere yol açabilir. Rahim sarkması, kadın doğum uzmanı doktorlar tarafından yapılan uygulamalar ile tedavi edilir.

Rahim Sarkması Neden Olur?

Rahim sarkmasının temel sebebi, rahmi destekleyen kas dokusunun ve bağ dokunun güçsüzleşerek, zayıflamasıdır. Kas yapısındaki bu güçsüzleşme ve zayıflama, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu duruma sebebiyet veren başlıca faktörler;

  • İlerleyen yaş,
  • Geçirilen rahim ameliyatları ve pelvik ameliyatlar,
  • Çok sayıda gebelik ve doğum,
  • Zor doğumlar,
  • Çoğul gebelikler,
  • Menopozdan sonraki dönemde düşen östrojen hormonu seviyesi,
  • Kronik kabızlık ve öksürük,
  • Genetik faktörlere dayalı nedenler olarak karşımıza çıkar. 

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Rahim sarkması, şiddetine bağlı olarak bazı şikâyetlere yol açabilir. Ancak, hafif düzeyli rahim sarkması görülen hastalarda, bu şikâyetlerin hepsi görülmeyebilir. Hastalarda karşılaşılan başlıca belirtiler;

  • İdrar tutma güçlüğü ve idrar kaçırma,
  • İdrar yapma güçlüğü,
  • Belin alt kısmında, özellikle günün ilerleyen saatlerinde artan ağrı,
  • Karnın alt kısmında oluşan, aşağı doğru çekilme hissi ile beraber ortaya çıkan ağırlık hissi,
  • Ağrılı cinsel ilişki,
  • Vajinal akıntı seviyesinde artma,
  • Vajinal kanama olarak karşımıza çıkar.

İleri seviye rahim sarkması görülen hastalarda, vajinal kanaldan sarkan bir doku görmek de mümkündür. 

Rahim Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Rahim sarkması, zamanında ve ideal bir uygulama ile tedavi edilmediği takdirde rahimdeki sarkmanın boyutu günden güne daha da artar. Bu da hastanın şikayetlerinin şiddetlenmesine neden olur.

Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim sarkması tedavisi, sarkmanın şiddetine ve hastada yol açtığı şikâyetlere göre planlanır. Hastada ciddi bir şikâyete yol açmayan, hafif şiddetli rahim sarkması vakalarında, pelvik kasları güçleştiren egzersizler verilmesi yeterli olabilir. Ancak, şiddetli rahim sarkması hastalarında, özellikle görülen şikâyetlerin yoğun olduğu vakalarda, başka tedavi yöntemlerine başvurmak gerekir. Özellikle gebelik planı olan hastalarda, pesser tedavisi olarak bilinen vajinal halkalardan yararlanmak mümkündür. Pesser, halka biçiminde bir aplikatördür. Çeşitli boyutları olan bu vajinal aplikatör, rahme gerekli olan desteği sağlayarak, vajinaya doğru kaymasını engeller. Cinsel birliktelik esnasında da kullanımı mümkün olan pesser, çocuk sahibi olmak isteyen hastalar için uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir. Ancak, ileri seviyede rahim sarkması görülen hastalarda, cerrahi müdahaleye başvurarak, pelvik dokuların güçlendirilmesi de gerekebilir. Rahim sarkması ameliyatı olarak da bilinen bu yöntemde, pelvik dokular cerrahi tekniklerle güçlendirilir. Güçsüzleşmiş dokular, hastanın farklı bir bölgesinden alınan dokularla veya sentetik dokularla değiştirilebilir. 

Fethiye Rahim Sarkması Tedavisi Fiyatları 2024

Fethiye rahim sarkması tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button