Dış Gebelik Tedavisi Fethiye

Dış gebelik tedavisi Fethiye, embriyonun rahim dışı bir bölgede gelişmesi ile karakterize olan ektopik gebeliği tedavi etmek için yapılan uygulamalardır. Normal bir gebelik sürecinde, kadının yumurta hücreleri ile erkeğin sperm hücreleri, fallop tüplerinde karşılaşır ve burada döllenme gerçekleşir. Döllenmiş olan yumurta, rahme tutunarak, yerleşir ve gelişir. Rahim, gebelik sürecinde bebeğin gelişimini tamamladığı organdır. Döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere tutunması, dış gebeliğe sebebiyet verir. Genellikle fallop tüplerinde karşılaşılan bu durum, yumurtanın sağlıklı olarak gelişmesini imkânsız hale getirir. 

Dış gebelik aynı zamanda, anne sağlığı için de büyük bir risk barındırır. Özellikle dış gebeliğin tüplerde gerçekleşmesi, tüplerin yırtılmasına ve kanama olmasına neden olabilir. Bu durum, kadınlarda bir daha çocuk sahibi olmamaya neden olabileceği gibi, kanama nedeniyle hayati tehlike de oluşturur. Bu nedenle, dış gebeliğin erken teşhis ve tedavisi çok önemlidir. Yazımızın devamında ‘’Dış gebelik nedenleri nelerdir?’’, ‘’Dış gebelik tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Dış gebelik belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye dış gebelik tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik, kadınlarda sıklıkla karşılaşılan ve oldukça ciddi sonuçlar doğurabilen bir problemdir. Normal şartlar altında rahme tutunup, gelişimini burada tamamlaması gereken döllenmiş yumurta, dış gebelikte rahim dışında bir alana tutunur. Genellikle fallop tüpleri, rahim ağzı ve rahmin vajinaya bağlanan boyun kısmı olan servikste dış gebelik gerçekleşir. Ancak, dış gebelik vakalarının %95 gibi büyük bir oranında, döllenmiş yumurtanın tüplere yerleştiği görülür. 

Rahim dışındaki bu alanlardan birine tutunan yumurta, burada büyümeye devam eder. Ancak, rahim dışı bir alanda, gelişimin sağlıklı bir şekilde sürdürülme olasılığı yoktur. Bu nedenle, dış gebelikte hamileliğin sağlıklı şekilde tamamlanması, imkânsızdır. Ayrıca, büyümeye devam eden yumurta, tutunduğu bölgedeki dokulara zarar vermeye başlar. Bu durum, organlarda yırtılmalara ve iç kanamaya neden olabilir. Bu nedenle, hastalar oldukça ciddi medikal durumlarla karşılaşabilir. Fallop tüplerinin veya rahim boynunun zedelenmesi, ileride çocuk sahibi olmayı imkânsız hale getirebilirken. Bu tahribat sonucu ortaya çıkan iç kanama, hasta için ölümcül olabilir. Bu nedenle, dış gebeliğin erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir. Bahsi geçen teşhis ve tedavi süreci kadın doğum uzmanı tarafından yönetilir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Tüm hamileliklerin %2’sinde dış gebelik görülebilir. Dış gebelik, normal hamileliklerde ortaya çıkan erken dönem gebelik semptomlarına benzer belirtilere sebep olabilir. Ancak dış gebelikte, normal hamileliklerde görülmeyen vajinal kanama gibi belirtiler de bulunur. Genellikle karşılaşılan dış gebelik belirtileri;

  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Regl kanamasının kesilmesi,
  • Göğüslerde şişlik ve hassasiyet,
  • Baş dönmesi,
  • Yorgunluk hali ve halsizlik,
  • Lekelenme şeklinde vajinal kanamalar,
  • Pelviste ağrı,
  • Fallop tüplerinde kanama olması durumunda açığa çıkan omuz ağrısı ve bağırsak hareketlerinde güçlük,
  • Fallop tüplerinde yırtılma olduğu durumlarda görülen karında şiddetli ağrı, sersemlik hissi, bayılma olarak karşımıza çıkar.

Dış gebelik, hastalar için hayati tehlike barındıran bir durumdur. Bu nedenle, bu belirtileri gösteren hastaların, acil olarak bir kadın doğum uzmanı hekime başvurmaları gerekir.

Dış Gebelik Teşhisi Nasıl Konulur?

Dış gebelik, normal gebelikteki ile benzer belirtilere neden olduğu için teşhis edilmesi zor olabilir. Ancak, erken teşhisin de oldukça önemli olduğu bir rahatsızlıktır. Bu nedenle, dış gebeliğin teşhisinde yararlanılan bazı yöntemler bulunur.

Kan ve idrar testi sonucu hamile olduğu belirlenen hastalarda ultrasonla görüntüleme yapılırken, rahim içerisinde gebelik kesesinin oluşmadığı tespit edildiğinde, dış gebelikten şüphelenilir. Ayrıca sağlıklı bir gebelik sürecinde, uygulanan beta hCG hormon testlerinde, progesteron hormonunu seviyesinin düzenli olarak artış göstermesi beklenir. Dış gebelikte ise progesteron seviyesi, tekrarlanan beta hCG testlerinde sabit kalma eğilimindedir. Beta hCG testi iki gün arayla uygulanır. İki test arasında progesteron seviyesinde bir artış görülmez ve rahim içinde gebelik kesesi tespit edilmezse, dış gebelik tanısı konulabilir. 

Dış Gebelik Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Dış gebelik tedavisi süresi, tedavi uygulamasının detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir. Mesela bazen dış gebelik ilaç uygulamaları ile sonlandırılır. Bazen ise kapalı cerrahi operasyonlara başvurulması gerekebilir. Bu gibi tedavi seçeneklerinin süreleri birbirlerinden farklıdır.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dış gebelik tedavisinde, iki farklı yöntemden bahsetmek mümkündür. Hangi yöntemin seçileceğinde ise hastanın medikal durumu ve dış gebeliğin erken teşhis edilip edilemediği önemli faktörler olarak karşımıza çıkar.

Dış gebelik tedavisinde ilk yöntem, ilaçla tedavidir. Genellikle dış gebeliğin erken teşhis edildiği, hastanın medikal durumunun acil müdahale gerektirmediği durumlarda, bu yöntemden yararlanılır. İlaçla dış gebelik tedavisinde, vücuttaki hamilelik dokusunun yok edilmesinde görev alan bir ilaç, enjeksiyon yöntemiyle hastalara verilir. Yapılan bu iğne ile dış gebelik sonlandırılmış olur.

İç kanama gibi bir durumun tespit edilmesi halinde ise, hastalar acil olarak ameliyata alınır ve kanama cerrahi müdahale ile sonlandırılır. Hastanın fallop tüplerinde oluşan hasar, cerrahi yöntemlerle giderilmeye çalışılır. Ancak, fallop tüplerinin aşırı zarar gördüğü durumlarda, tüplerin alınması gerekebilir. 

Fethiye Dış Gebelik Tedavisi Fiyatları 2023

Fethiye dış gebelik tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button