Kapalı Polip Ameliyatı Fethiye

Kapalı polip ameliyatı Fethiye, rahim poliplerinin kapalı cerrahi operasyonlar ile alınması için yapılan ameliyattır. Polip, kadınlarda rahim içinde ve rahim ağzında oluşan, çoğunlukla iyi huylu lezyonlara verilen isimdir. Servikal polip olarak da adlandırılan bu polipler, rahmin iç tabakası olan endometriumda ortaya çıktıklarında, endometrial polip ismini alırlar. Polipler, kadınlarda oldukça sık rastlanmakla beraber, genelde herhangi bir şikâyete yol açmadıkları için, çoğunlukla rutin kontroller sırasında tespit edilirler. Ancak servikal poliplerin bazı hastalarda, anormal vajinal kanamalar, regl düzeninde bozulma, kısırlık ve düşük gibi şikâyetlere yol açma olasılığı da vardır.

Bu tür vakalarda, şikâyetlerin ortadan kaldırılabilmesi için tedaviye başvurmak gerekir. Rahim ağzında ve rahim içinde oluşan polipler, kapalı rahim ameliyatı ile cerrahi teknikler uygulanarak alınırlar. Yazımızın devamında ‘’Kapalı rahim ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Kapalı rahim ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ ve ‘’Servikal polip belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye kapalı rahim ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Servikal Polip Nedir?

Kadınlarda, rahim bölgesinde ortaya çıkan, genellikle iyi huylu lezyonlar, servikal polip olarak adlandırılır. Rahim ağzı ve rahim içinde oluşan polipler, genelde herhangi bir belirtiye neden olmadıkları için rutin jinekolojik muayeneler esnasında tespit edilirler. Bu gibi durumlarda, hastalarda herhangi bir şikâyet görülmüyorsa, poliplerin kötü huylu olma ihtimaline karşı kontrol altında tutulmaları, genellikle yeterli olur. Ancak bazı hastalarda poliplerin varlığı, düzensiz adet kanaması, anormal vajinal kanamalar, gebe kalma güçlüğü, tekrarlayan düşükler gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Bu durumda, mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir hekime başvurarak, gerekli tedavileri başlatmak önerilir. 

Servikal Polip Belirtileri Nelerdir?

Rahim bölgesinde ortaya çıkan polipler, boyutlarına ve oluştukları bölgeye bağlı olarak, hastalarda belirli şikâyetlere yol açabilirler. En sık rastlanan polip belirtileri;

  • Regl kanamasının çok yoğun olması,
  • Düzensiz regl dönemleri,
  • Kahverengi vajinal akıntı,
  • Cinsel ilişki esnasında veya cinsel ilişkiden sonra görülen vajinal kanama,
  • Ağrılı cinsel birliktelik,
  • Kısırlık olarak karşımıza çıkar.

Ancak bu belirtiler, tüm hastalarda ortaya çıkmaz. Rahimdeki poliplerin herhangi bir belirtiye neden olmadığı vaka sayısı da oldukça fazladır. Bu noktada belirleyici olan polip yapısı, boyutları ve ortaya çıktığı konumdur. Örneğin, rahim içerisinde oluşan bazı polipler, gebelik döneminde döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını engelleyerek, hamile kalmayı güçleştirebilir veya gebelikte düşük riskine neden olabilirler. 

Servikal Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Servikal poliplerin tedavisinde, hastada ortaya çıkan semptomlar dikkate alınarak, tedavi planı oluşturulur. Rutin jinekolojik muayene esnasında tespit edilmiş, hastada herhangi bir şikâyete neden olmayan polipler, genellikle düzenli kontrol altında tutulur. Bu poliplerin, kötü huylu olma ihtimaline karşı takip edilmesi, tedavi süreci için yeterli olur. Ancak, hastalarda yaşam kalitesini düşüren şikâyetlere yol açan polipler söz konusu olduğunda, poliplerin alınması gerekebilir. Servikal poliplerin alınmasında, açık ameliyata göre çok daha avantajlı olması nedeniyle, genellikle kapalı polip ameliyatına başvurulur. Kapalı polip ameliyatı, hastaların iyileşme süresini kısaltan, komplikasyon riskini azaltan ve yara izi görünümünün hastalarda yarattığı olumsuz estetik algıyı ortadan kaldıran bir yöntemdir. Bu nedenle, histeroskopik yöntemle gerçekleştirilen kapalı polip ameliyatları, çok daha fazla tercih edilen cerrahi yöntemlerdir. 

Kapalı Polip Ameliyatı Nedir?

Kapalı polip ameliyatı, histeroskopik cerrahi yöntemle gerçekleştirilen bir ameliyat biçimidir. Bu yöntemde, rahim ağzı ve rahmin içine, vajinal yoldan girilerek ulaşılır ve polipler temizlenir. Histeroskop adı verilen bir cihaz kullanılarak gerçekleştirilen kapalı polip ameliyatı, kısa sürede tamamlanabilen ve hastaların iyileşme sürecinin de oldukça kısa olduğu bir yöntem olarak karşımıza çıkar. 

Kapalı Polip Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı polip ameliyatı, histeroskop isimli, ucunda bir kamera ve ışık kaynağı bulunan bir cihaz kullanılarak gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında, hastalar genel veya lokal anestezi altında olur. Genellikle, damar yolundan verilen sedatif ilaçlar vasıtasıyla hastanın derin bir uyku haline tutulması tercih edilir. 

Histeroskopik yöntemde, rahme vajinal yolla giriş yapılarak ulaşılır. Bunu için öncelikle, vajinal duvarlar spekulum yardımıyla aralanır. Vajen içi ve rahim ağzı, özel bir solüsyonla dezenfekte edilir ve böylece, enfeksiyon riskinden kaçınılmış olur. Histeroskop ile rahim ağzının ve rahim içinin detaylı görüntüsü elde edilir. Histeroskop üzerinde bulunan kanallardan geçirilen diğer cerrahi aletler yardımıyla, polipler alınır. 

Kapalı Polip Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Histeroskopik yöntemle gerçekleştirilen kapalı polip ameliyatı, hastadan hastaya değişmekle beraber, ortalama 30-45 dakikada tamamlanır.

Kapalı Polip Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ameliyat sonrasında, enfeksiyon riskini azaltmak için hijyene dikkat edilmesi gerekir. Aşırı vajinal kanama, şiddetli ağrı, kötü kokulu akıntı görüldüğü durumlarda, mutlaka uzman hekime başvurmak önerilir. 

Fethiye Kapalı Polip Ameliyatı Fiyatları 2023

Fethiye kapalı polip ameliyatı fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button