Kapalı Rahim Ameliyatı Fethiye

Kapalı rahim ameliyatı Fethiye, rahmin çeşitli sağlık sorunlarını önlemek veya tedavi etmek amacıyla alınması için yapılan kapalı cerrahi operasyonudur. Tıbbi literatürde uterus olarak bilinen rahim, kadın üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Rahmi etkileyen birçok farklı kadın üreme sistemi hastalığı bulunur. Bu hastalıklar sonucunda, rahim cerrahi yöntemlerle alınmak zorunda kalınabilir. Rahim ameliyatı olarak bilinen bu işlem, genellikle laparoskopik yöntemle, kapalı ameliyat biçiminde gerçekleştirilir. Rahmin, açık ameliyatla alınması da mümkündür. Ancak kapalı ameliyat, hasta sağlığı açısından çok daha sık tercih edilen bir yöntemdir. 

Laparoskopik yöntemde, karın içine yerleştirilen ve içerideki doku ve organların görüntülenmesini sağlayan bir kamera vasıtasıyla ameliyat gerçekleştirilir. Bu sayede, büyük bir kesi atılmadan operasyon sonlandırılır ve komplikasyon riski azaltılmış olur. Yazımızın devamında ‘’Kapalı rahim ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Kapalı rahim ameliyatı türleri nelerdir?’’, ‘’Kapalı rahim ameliyatı nasıl yapılır?’’ ve ‘’Kapalı rahim ameliyatı neden yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye kapalı rahim ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Rahim Ameliyatı Nedir?

Rahim, kadın üreme sistemine dâhil organlardan bir tanesidir. Leğen kemikleri tarafından çevrelenen karnın alt kısmında, pelvik kaslar ve bağ doku tarafından desteklenerek, asılı halde durur. Ters armut biçimindedir ve serviks olarak adlandırılan rahim boynu aracılığıyla vajinaya bağlanır. Düz kaslardan oluşmuş bir yapıdadır. Gebelik sürecinde döllenmiş yumurta, rahim duvarına tutunur. Bebeğin doğuma kadar olan gelişimi de rahimde tamamlanır. 

Kadın üreme sistemini etkileyen birçok hastalık sonucunda gelişen bazı durumlarda, rahim cerrahi müdahale ile alınmak zorunda kalınabilir. Histerektomi olarak adlandırılan rahmin cerrahi yollarla alınması işlemi, toplumda rahim ameliyatı olarak da bilinir. Histerektomi, cerrahi müdahale gerçekleştirilen bölgelere bağlı olarak, dört farklı grupta toplanır;

  • Total Histerektomi: Rahmin, rahim ağzıyla beraber alınmasıdır.
  • Subtotal Histerektomi: Rahim ağzı alınmadan, yalnızca rahmin alınmasıdır.
  • Total Histerektomi ve Salpingooferektomi: Her iki yumurtalığın, tüplerin ve rahmin birlikte alınmasıdır.
  • Radikal Histerektomi: Çoğunlukla kanser hastalarında başvurulan bu yöntemde, rahimle beraber, komşu dokular da alınır.

Bu operasyonların tamamı kadın doğum uzmanı tarafından yapılır.

Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Histerektomi olarak adlandırılan rahim ameliyatı, üç farklı yöntemle gerçekleştirilebilir;

  • Laparotomi ile Histerektomi: Açık rahim ameliyatıdır. Hastaların karın bölgesine, ortalama 10 cm boyutunda cerrahi bir kesi yapılarak rahme ulaşılır. Böylece, rahim çıkartılır ve atılan kesiler, cerrahi dikişle tekrar kapatılır. Kesi alanının büyük olması nedeniyle, komplikasyon riski daha fazladır. Ayrıca, hastaların ameliyattan sonraki iyileşme süreleri de kapalı ameliyata göre daha uzun olur. Bu nedenle, genellikle kapalı rahim ameliyatı tercih edilmekle beraber, hastanın medikal durumu nedeniyle, açık ameliyata başvurmak da gerekebilir. 
  • Vajinal Histerektomi: Genellikle rahim sarkması tedavisinde başvurulan bir yöntemdir. Karın bölgesinden herhangi bir kesi yapılmaz. Rahme, vajinal yoldan giriş yapılarak ulaşılır. Ancak, kullanım alanı kısıtlı bir uygulamadır. Bu nedenle, her zaman başvurulan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaz.
  • Laparoskopik Histerektomi: Kapalı rahim ameliyatı olarak bilinen bu yöntem, karın bölgesine atılan küçük kesilerle gerçekleştirilir.

Kapalı Rahim Ameliyatı Nedir?

Laparoskopik histerektomi olarak da bilinen kapalı rahim ameliyatı, rahmin alınması işleminde en çok başvurulan cerrahi yöntemlerden biridir. Kaplı rahim ameliyatı, hastaların karın bölgesine açılan 1-2 cm boyutlarındaki kesilerle gerçekleştirilir. Ameliyat sürecinde, ilk olarak göbek deliğine yakın bir bölgeye açılan kesiden, içeriye optik görüntü elde edilmesini sağlayan bir kamera yerleştirilir. Bu sayede hekimin, iç doku ve organları görmesi mümkün olur. Sonra, yine batın bölgesine açılan birkaç adet kesiden, kullanılacak olan cerrahi aletler yerleştirilir. Bu sayede rahme ulaşılarak, cerrahi yöntemlerle çıkartılması sağlanır. Kapalı rahim ameliyatında rahim, genellikle vajinal yolla çıkartılır.  

Kapalı Rahim Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kapalı rahim ameliyatı, hastadan hastaya değişmekle beraber, ortalama 1-2 saat sürer. 

Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kapalı rahim ameliyatından sonraki 24-48 saat, hastalar gözlem altında tutulur. İlk 48 saat, duş alınması önerilmez. Ayrıca, ameliyattan sonraki 30-45 gün, küvette oturarak duş yapılması, havuz, deniz, sauna, hamam gibi ortamlara girilmesi tavsiye edilmemektedir.

Ameliyat sonrasındaki ilk 1 aylık süreçte, hafif vajinal kanama olması normaldir. 45-60 gün süreyle, cinsel ilişkiden ve yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınılması önerilir. 

Fethiye Kapalı Rahim Ameliyatı Fiyatları 2023

Fethiye kapalı rahim ameliyatı fiyatları, ameliyatın türüne ve hangi kapsamla gerçekleştirildiği gibi detaylara göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button