Dört Boyutlu Ultrason Fethiye

Dört boyutlu ultrason Fethiye, detaylı ve anlık görüntüleme imkanı sunan, gebelik sürecinde gerçekleştirilen en güvenli ve detaylı görüntüleme uygulamalarından biridir. Ses dalgalarını kullanarak, vücut içerisindeki doku ve organların görüntülenmesi, ultrason olarak adlandırılır. Ultrason ile görüntülemeden, hamilelik sürecinde anne ve bebek sağlığının takip edilmesinde ve birçok hastalığın tanı ve tedavisinde yararlanılır. Hamilelik sürecinde, standart iki boyutlu ultrasonun yanı sıra, detaylı ultrasonografik görüntüleme yapılması da mümkündür. Detaylı ultrason ile bebeğin üç boyutlu olarak görüntülenmesi mümkün olur. Bu sayede, hem bebekte ortaya çıkabilecek gelişimsel problemlerin daha rahat gözlemlenmesi, hem de ebeveyn adaylarının bebeklerini daha net görebilmesi sağlanır. 

Dört boyutlu ultrason ise, bebeğin hem üç boyutlu olarak, hem de eş zamanlı görüntülenmesine olanak sağlar. Yani, üç boyutlu ultrasona zaman boyutunun da eklenmesi ile dört boyutlu ultrasonografik görüntüleme yapılır. Yazımızın devamında ‘’Dört boyutlu ultrason ne kadar sürer?’’, ‘’Dört boyutlu ultrason sonuçları ne zaman çıkar?’’ ve ‘’Dört boyutlu ultrason nasıl çekilir gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye dört boyutlu ultrason hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Ultrason Nedir?

Ultrason teknolojisi, insan kulağının duyamayacağı frekanstaki ses dalgalarının kullanılmasıyla görüntüleme yapmayı sağlar. İlk olarak, 1. Dünya Savaşı esnasında, denizaltıların görüntülenmesi için kullanılan bu teknoloji, sonrasında tıbbi amaçlı da kullanılmaya başlanmıştır. Yüksek frekanslı ses dalgalarının medikal amaçlı görüntülemede ilk kez kullanılması, 1943 yılında gerçekleşir. Kadın hastalıkları ve doğum alanında ultrason ile görüntüleme yapmaya ise 1970’li yıllarda başlanmıştır.  

Ultrason esnasında, insan kulağının duyamayacağı yüksek frekans aralığındaki ses dalgaları, bir prob aracılığıyla, vücut içerisine gönderilir. Bu ses dalgalarının doku ve organlara çarpıp geri yansımasıyla da, görüntü oluşturulur. Oluşturulan bu görüntü ekrana yansıtılarak, hekim tarafından incelenir ve yorumlanır. 

Ultrason ile görüntüleme, hem gebelik sürecinde bebeğin gelişimini takip etmek amacıyla, hem de birçok hastalığın tanı ve tedavisinde yararlanılan bir yöntemdir. Görüntüleme yapma alanına bağlı olarak, farklı ultrasın çeşitlerinden bahsetmek mümkündür. Bunlar;

  • Rahim ve yumurtalıkların görüntülenmesini sağlayan pelvik ultrason,
  • Karın boşluğundaki organların görüntülendiği abdominal ultrason,
  • Kadın üreme organlarının ve komşu organların damar yapılarının incelendiği transvajinal ultrason,
  • Damar hastalıklarının teşhisi için uygulanan renkli doppler ultrason olarak karşımıza çıkar.

Ayrıca, anne karnındaki bebeğin görüntülenmesi amacıyla da iki, üç ve dört boyutlu ultrason çekilmesi mümkündür. Üç ve dört boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrason veya detaylı ultrason olarak da adlandırılır.

Ayrıntılı Ultrason Nedir?

Standart iki boyutlu ultrason, normal bir hamilelik sürecinde, bebeğin gelişiminin takip edilmesi için genellikle yeterli olur. Ancak, bebekte bazı hastalıklardan şüphelenildiğinde veya ailenin bebeği daha detaylı olarak görme talepleri olduğunda, ayrıntılı ultrasona başvurulabilir. Üç boyutlu ultrason, bebeğin çok daha net bir görüntüsünün elde edilmesini sağlar. Böylece, yarık dudak, fazla parmak, yüz deformiteleri, omurilik sorunları gibi gelişimsel problemler, daha kolay teşhis edilebilir. Ayrıca, ailelerin bebeklerini henüz doğmadan çok daha net bir şekilde görme olanakları olur.

Dört Boyutlu Ultrason Nedir?

Üç boyutlu ultrasonda, anne karnındaki bebeğin en, boy ve derinlik boyutlarıyla birlikte görüntülenmesi yapılır. Buna zaman boyutunun da eklenmesi ile dört boyutlu ultrason çekilmesi mümkün hale gelir. Dört boyutlu ultrason ile görüntüleme yapılırken, bebeğin anne karnındaki görüntüsü, eş zamanlı olarak ekrana yansıtılır. Bu sayede aileler, bebeğin hareketlerini ve mimiklerini görebilme şansı elde ederler. Bu durum, anne ve baba adayının, henüz anne karnında olan bebekleriyle bağ kurmalarını sağlar.  Ayrıca, bebeğin detaylı bir görüntüsünün elde edilmesi, karşılaşılabilecek gelişimsel problemlerin de daha kolay tespit edilmesine olanak tanır. Bu uygulama gebelik takibi hizmeti kapsamında da yapılabilir.

Dört Boyutlu Ultrason Ne Zaman Çekilir?

Gebeliğin 16. haftasından sonra, dört boyutlu ultrason çekilmesi mümkün hale gelir. Ancak, dört boyutlu ultrasonda net bir görüntünün elde edilmesi için en uygun zaman, hamileliğin 6. ve 7. ayları arasındaki dönemdir. Bu dönemde, bebeğin deri altındaki yağ dokusu gelişmeye başlar ve bu sayede, daha kaliteli bir görüntü elde edilebilir. 7. aydan sonra ise bebek, doğum pozisyonuna geçmeye başlar ve pelvise doğru iner. Bu durum nedeniyle, dört boyutlu ultrasında net bir görüntü elde etmek zorlaşır. 

Dört Boyutlu Ultrason Ne Kadar Sürer?

Dört boyutlu ultason uygulaması, bebeğin anne karnındaki pozisyonuna ve benzer etmenlere göre farklı sürelerde tamamlanabilir. Uygulama genellikle 15 dakika ila 30 dakika kadar sürmektedir.

Dört Boyutlu Ultrason Nasıl Çekilir?

Dört boyutlu ultrason, iki boyutlu ultrasonla aynı çalışma prensibine sahiptir. Yüksek frekanslı ses dalgaları, ultrason cihazına bağlı bir prob yardımıyla vücut içerisine gönderilir. Ses dalgalarının daha rahat iletilmesini sağlayan bir jel, anne adayının karın bölgesine uygulanır.  Organ ve dokulardan yansıyan ses dalgaları ile görüntü oluşturularak, eş zamanlı olarak ekrana yansıtılır. 

Dört Boyutlu Ultrason Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Dört boyutlu ultrason, görüntüleme ve ölçüm işlemlerinin anlık olarak gerçekleşmesine olanak sağlayan bir uygulamadır. Dolayısıyla sonuçları beklemeye gerek yoktur. Bununla birlikte dört boyutlu ultrason sonuçlarının farklı test sonuçları ile kıyaslanması ve genel bir hastalık riski raporu hazırlanması gerekebilir. Bu rapor için bir süre beklenebilir.

Fethiye Dört Boyutlu Ultrason Fiyatları 2023

Fethiye dört boyutlu ultrason fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button