Gebelik Takibi Fethiye

Gebelik takibi Fethiye, hamilelik süreci boyunca, bebeğin gelişiminin, anne ve bebek sağlığının düzenli aralıklarla gerçekleştirilen kontrollerle takip edilmesidir. Gebelik takibi kapsamında, kan ve idrar testleri, ultrasonla görüntüleme gibi test ve tetkiklerden yararlanılır. Bu sayede, bebeğin gelişimsel sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleme gösterip göstermediği ve annenin sağlığı kontrol altında tutulmuş olur. Hamileliğin ilk haftalarından itibaren başlayan gebelik takibi süreci, alanında uzman bir kadın doğum hekimi tarafından yürütülür. 

Gebelik takibinin yapılması, anne ve bebek sağlığı için en uygun olan doğum yönteminin de belirlenmesinde etkilidir. Mevcut durumun değerlendirilmesi yapılarak anne, normal veya sezaryen doğuma yönlendirilir. Yazımızın devamında ‘’Gebelik takibi ne kadar sürer?’’, ‘’Gebelik takibinde hangi testler yapılır?’’, ‘’Gebelik takibi ne zaman başlar?’’ ve ‘’Gebelik takibi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye gebelik takibi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Gebelik Takibi Nedir?

Standart bir hamilelik süreci, ortalama 40 hafta sürer. Bu süreç içerisinde, hem anne adayında, hem de bebekte birbirini takip eden değişim ve gelişimler görülür. Bu gelişimsel sürecin, anne ve bebek adına sağlıklı tamamlanması ve doğuma da sağlıklı biçimde ulaşılması için gebelik takibi yapılır. Gebelik takibi süreci, hamileliğin ilk haftalarında başlayan ve kadın doğum uzmanı bir hekim tarafından sürdürülen bir süreçtir. Bu süreç kapsamında, bebeğin gelişimi ve anne adayının sağlığı, yapılan test ve tetkiklerle kontrol edilir. 

Gebelik Takibinde Hangi Testler Uygulanır?

Gebelik takibi, yapılan kan ve idrar testleriyle hamileliğin teşhis edilmesi ile başlar ve birtakım rutin kontroller ile devam eder. 

  • İki, üç ve dört boyutlu ultrason ile bebeğin görüntülenmesi,
  • İdrar testi,
  • Kan şekeri ölçümü ve kan sayımı,
  • Hepatit testi,
  • Smear testi,
  • Kızamıkçık testi,
  • Frengi testi,
  • Enfeksiyon hastalıklarının teşhisini sağlayacak testler,
  • Hormon tarama testleri gebelik takibinde yapılan test ve tetkiklerdir. 

Gebelik Takibi Ne Zaman Başlar?

Eğer çift öncesinde bir gebelik öncesi danışmanlık hizmeti almışsa gebelik takibinin bu süreçte başladığı kabul edilebilir. Bununla birlikte ayrı bir hizmet olarak gebelik takibi, gebeliğin kesin olarak teşhis edildiği zamandan itibaren verilir.

Gebelik Takibi Ne Kadar Sürer?

Gebelik takibi uygulaması gebeliğin başından sonuna kadar devam eder. Yani ideal olarak 40 hafta veya 9 ay kadar sürer. Bununla birlikte gebelik takibi uygulaması, gebeliğin ilk dönemleri için çok daha önemlidir.

Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte gebelik takip süreci, gebelik teşhisinin konulmasıyla başlar. İdrar ve kan testinin gebelik bulgularını göstermesi ile beraber, dış gebelik durumuna karşı ultrason ile görüntüleme yapılır. Rahim içindeki gebelik kesesi, ultrason ile görüntülendiğinde, dış gebelik şüphesi de ortadan kalkar. 

Gebeliğin teşhis edilmesiyle beraber, anne adayı kronik rahatsızlıklar yönünden değerlendirilir. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, gebelik sürecinde anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileme riski bulunan hastalıklardır. Bu nedenle, anne adayının bu tür riskli hastalıklara karşı tehlikede olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Gebelik sürecinde oldukça önemli olan diğer bir konu da, anne ve baba adayı arasında kan uyuşmazlığı olup olmadığıdır. Ebeveyn adayları arasında kan uyuşmazlığı olduğu durumlarda, gebeliğin belirli dönemlerinde uygulanan kan uyuşmazlığı iğnesi ile bebek sağlığı korunur.

Gebelik takibi esnasında uygulanan rutin kontroller, hamileliğin ilk üç ayını kapsayan 1. trimester döneminde, 2-3 haftada bir yapılır. 2. trimester olarak adlandırılan 3. ve 6. ay arasındaki dönemde ise rutin kontrollerin sıklığı, ayda bire düşürülür. Ancak, anne ve bebek sağlığını tehdit eden bir faktörün var olduğu riski gebeliklerde, rutin kontrollerin sıklığı doktor önerisine bağlı olarak artırılır. Anne adayında kronik bir hastalık bulunması, daha önceden düşük yapılmış olması, anne adayında vajinal kanama olması gibi durumlar, riskli gebelik olarak değerlendirilir. Riskli gebelik takibi, normal gebelik takibinden farklı bir süreçtir ve bu alanda uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

Gebelik Takibinde Yapılan Haftalık Kontroller Nelerdir?

Gebelik takibi kapsamında;

  • 10-14. haftalarda ikili tarama testi,
  • 16-18. haftalarda üçlü tarama testi,
  • 20-24. haftalarda ayrıntılı ultrason,
  • 24-28. haftalarda şeker yüklemesi testi,
  • 28-36. haftalarda idrar yolları enfeksiyonu testi ve
  • 36. haftadan itibaren de NST testi uygulanır. 

Fethiye Gebelik Takibi Fiyatları 2023

Fethiye gebelik takibi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button