Kolposkopi Fethiye

Kolposkopi Fethiye, teleskop benzeri bir cihaz yardımı ile iç ve dış genital bölgede detaylı görüntüleme yapılmasıdır. Kadın hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan bir yöntem olan kolposkopi, dokuların çok daha net ve detaylı görüntülenmesine imkân sağlar. Kolposkop adı verilen, üzerinde ışık kaynağı ve büyüteç olan bir cihaz kullanılarak inceleme gerçekleştirilir. 

Kolposkop, incelenen bölgedeki dokuların 6-40 kat arasında büyütülmesini sağlar. Bu yöntemle vulva, vajen girişi, vajina ve rahim ağzı detaylı olarak muayene edilebilir. Böylece, hücresel değişimlerin yol açabileceği hastalıkların teşhisi de mümkün hale gelir. Yazımızın devamında ‘’Kolposkopi nasıl yapılır?’’, ‘’Kolposkopi ne kadar sürer?’’, ‘’Kolposkopi neden yapılır?’’ ve ‘’Kolposkopi hangi durumlarda yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye kolposkopi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi, gözle tespiti zor olan hücresel değişimlerin ve patolojilerin tespit edilmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Teleskop benzeri, üzerinde ışık kaynağı olan, büyüteçli bir cihaz yardımı ile görüntüleme yapılır. Kolposkop adı verilen bu cihaz, dokuların büyütülerek çok daha net ve detaylı şekilde görüntülenmesine yardımcı olur.

Kolposkopi esnasında, iç ve dış genital bölgedeki organlar, hücre ve damar yapılarındaki olası değişimlere karşı detaylı olarak analiz edilir. Bu sayede, gözle tespit edilemeyen patolojilerin ortaya konulması sağlanır. Görüntünün 40 kata kadar büyütülebilir olması, rahim ağzı kanseri gibi riskli hastalıkların teşhisinde kolposkopiyi önemli bir yere koyar. 

Kolposkopi ile görüntüleme yapıldığı esnada, şüpheli bir doku veya lezyon görülmesi durumunda, bu alandan doku örneği alınabilir. Şüpheli dokulardan örnek alınmasını içeren bu işleme, kolposkopik biyopsi adı verilir. 

Kolposkopik Biyopsi Nedir?

Kolposkopi ile gerçekleştirilen detaylı muayene esnasında, genital bölgede veya rahim ağzında şüpheli bir lezyon keşfedildiğinde, bu alandan doku örneği alınabilir. Bu işlem, kolposkopik biyopsi olarak adlandırılır. Biyopsi pensi kullanılarak alınan doku örneği, patolojik inceleme için yeterli büyüklükte olmalıdır. 

Kolposkopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Kolposkopi şu gibi durumlarda yapılabilir:

  • Hastaların Pap Smear testi sonucunda anormal hücresel bozulma tespit edildiğinde,
  • Sitoloji sonucu anormal olan hastalarda,
  • HPV taraması sonucu, HPV Tip 16 ve HPV Tip 18 pozitif olan hastalarda,
  • Vulvada şüpheli lezyonlar tespit edilen hastalarda,
  • Rahim ağzında kanser riski barındıran hücresel bozulmalar saptanan hastalarda,
  • Serviks bölgesinde cerrahi müdahalede bulunmadan önce bölgenin tespiti amacıyla,
  • Kısırlık sorunu olan hastalarda, kısırlığa neden olan faktörlerin tespit edilebilmesi için kolposkopi ile görüntüleme yapılabilir. Gerekli görüldüğü durumlarda, hücresel bozulma görülen alanlardan doku örneği alınarak kolposkopik biyopsi de yapılması mümkündür.

Bunlara ek olarak farklı durumlarda, doktorun talebi veya önerisi doğrultusunda kolposkopi işlemi yapılabilir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Hastaların jinekolojik muayene masasına alınması ile gerçekleştirilen kolposkopi esnasında, vajinal duvarlar spekulum yardımı ile aralanır. Böylece, rahim ağzının görüntülenmesi mümkün hale gelir. Rahim ağzı, daha net bir görüntü alınmasını sağlayan, özel bir solüsyon ile yıkanır. Kolposkop cihazı, vajinanın önüne yerleştirilir ve vajen içerisine ışık verilir. Kolposkop ile elde edilen görüntü, 40 kata kadar büyütülerek, incelenir. Doku örneği alınmasını gerektiren, şüpheli bir lezyon tespit edildiğinde, biyopsi pensi kullanılarak parça alınır. Kolposkopi işlemi genellikle 30 dakika içerisinde tamamlanmış olur.

Kolposkopi Acı Verir Mi?

Kolposkopi ile görüntüleme yapılması, tamamen acısız bir işlemdir. Standart bir vajinal jinekolojik muayeneden farklı olarak bir ağrı veya acıya neden olmaz. Bazı hastalarda, rahim ağzını yıkamak için kullanılan solüsyon, hafif bir yanma hissi oluşturabilir.  

Kolposkopik biyopsi uygulandığında ise uygulama alanına bağlı olarak, lokal anesteziden yararlanmak mümkündür. Vulva, vajina veya rahim ağzından doku örneği alınacağı zaman, acı hissi oluşmasını engellemek için lokal anestezi uygulanır. Rahmi vajinaya bağlayan, rahim boynu olarak da adlandırılan servikal alan, sinir ağı açısından yoğun değildir. Bu nedenle, bu alanda yapılacak biyopsi işlemi ciddi bir acıya neden olmadığı için lokal anestezi tercih edilmeyebilir. 

Kolposkopi Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kolposkopi işlemi oldukça basit bir uygulamadır ve komplikasyon riski taşımaz. Kolposkopik biyopsi uygulanan hastalarda ise enfeksiyon riskine karşı, hijyene özel bir önem verilmesi önerilir. İşlem sonrasında hastalarda, 1-2 saat süreyle devam eden, kramp benzeri hafif bir ağrı oluşabilir. Lekelenme tarzında, hafif bir vajinal kanama, 1-2 gün devam edebilir. Kanamanın veya ağrının şiddetli olması, kötü kokulu akıntı, ateş, mide bulantısı ve kusma gibi şikâyetlerin olması durumunda, doktora başvurulması önerilir.

Fethiye Kolposkopi Fiyatları 2023

Fethiye kolposkopi fiyatları uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button