Rahim Filmi (HSG) Fethiye
Rahim filmi Fethiye, rahmin ve fallop tüplerinin incelenmesi, bu bölgeleri ilgilendiren hastalıkların teşhis edilmesi için yapılan jinekoloji uygulamasıdır. Rahim boşluğunun görüntülenmesi amacıyla, rahimle ilgili hastalıkların tanı ve tedavisinde rahim filminden yararlanılır. Rahim filmi, histerosalpingografi (HSG) adıyla da bilinir. Kısırlık, tekrarlayan düşükler, rahim içindeki miyom ve poliplerin tespiti, rahim kanseri gibi birçok hastalığın tedavisinde rahim filmi ile görüntülemeden yararlanılır. Rahim filmi çekimi esnasında, rahmin içi ve fallop tüpleri, kontrast bir sıvı verilerek görüntülenir.
Bu nedenle, bu işlem toplumda ilaçlı rahim filmi olarak da bilinmektedir. Kullanılan bu sıvı, radyografide görüntü oluşmasını sağlayan bir maddedir. Bu maddenin, film çekimi esnasında rahim ağzından verilmesi, tüplerde oluşan tıkanıklığın da açılmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, rahim filmi gebe kalma güçlüğü yaşayan hastalarda, tedaviye katkı sağlayan bir uygulama olarak da karşımıza çıkar. Yazımızın devamında ‘’Rahim filmi nasıl çekilir?’’, ‘’Rahim filmi nedir?’’, ‘’Rahim filmi neden çekilir?’’ ve ‘’Rahim filmi çekimi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye rahim filmi (HSG) uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Rahim Filmi (HSG) Nedir?
Rahim içi ve fallop tüplerinin, radyografik olarak görüntülenmesi ve incelenmesi işlemi, rahim filmi olarak bilinir. Bu işlem, histerosalpingografi (HSG) olarak da adlandırılmaktadır. Rahim filmi, radyografide görüntü elde edilmesini sağlayan, kontrast bir sıvının rahim ağzından verilmesiyle gerçekleştirilir. Bu sıvı, rahim boşluğu ve tüpleri doldurarak, görüntü oluşmasını sağlar. Bu sayede rahim ve tüplerle ilgili problemlerin tespit edilmesi olanaklı hale gelir.
Rahim filminden birçok farklı hastalığın tedavisinde yararlanılmaktadır. Özellikle kısırlık ve tekrarlayan düşüklerin tedavisinde, sorunun kaynağının tespit edilmesi için rahim filmi ile görüntüleme yapılır. Bu sayede, fallop tüplerindeki yapışık ve tıkanıklıklar teşhis edilebilir. Ayrıca, rahim filmi çekimi için belirli bir basınçla tüplere verilen kontrast sıvı, fallop tüplerinde tıkanıklığa yol açan mukus benzeri yapıların da temizlenmesini sağlar. Bu nedenle gebe kalmada sorun yaşayan hastalarda, tedaviye katkı sunduğu görülür. Rahim filmi çektiren hastalarda, film çekildikten sonraki 6 aylık süreçte gebe kalma oranlarında artış olmaktadır.
Rahim Filmi (HSG) Neden Çekilir?
Rahim filmi, kadın üreme sistemi ile ilgili birçok hastalığın tanı ve tedavisinde başvurulan bir uygulamadır.
- Kısırlık,
- Rahim kanseri,
- Rahimde miyom veya polipten şüphelenilmesi,
- Tekrarlayan düşükler,
- Adet düzensizliği,
- Fallop tüplerinde tıkanıklıktan şüphelenilmesi,
- Adet kanamalarının uzun, yoğun ve ağrılı geçmesi,
- Rahim kanseri riski,
- Daha önce gerçekleştirilmiş olan rahimde cerrahi müdahaleler nedeniyle rahim filmi çekilmesi gerekebilir.
Rahim filmi çekilmesiyle birlikte, döllenmenin gerçekleştiği tüpler ve gebelik esnasında döllenmiş yumurtanın tutunduğu organ olan rahmin görüntülenmesi mümkün olur. Bu nedenle, rahim filmine en çok başvurulan durumların başında, kadınlarda kısırlık tanı ve tedavisi gelir.
Rahim Filmi (HSG) Nasıl Çekilir?
Rahim filmi, regl kanamasının bitiminden itibaren 3-4 gün içerisinde çekilir. Bu tarihin tercih edilmesinin nedeni, adet kanaması sonrasında rahim duvarının henüz daha ince yapıda olmasıdır. Aynı zamanda, bu dönemde gebeliğin oluşmuş olma olasılığı da oldukça düşüktür.
Rahim filmi çekilmesi için hastaların röntgen masasında, bacaklarını kendilerine doğru topladıkları bir pozisyonda yatıyor olması gerekir. Vajinaya yerleştirilen bir spekulum vasıtasıyla, vajina duvarları aralanır ve rahim ağzına ulaşılması mümkün olur. Vajen içi ve rahim ağzı, özel bir solüsyon yardımıyla dezenfekte edilir. Bu sayede, enfeksiyon gelişmesi riski en aza indirilir. Sonrasında, rahim ağzına bir katater yerleştirilerek, görüntüleme yapılmasını sağlayan kontrast madde, tüplere ve rahim içine verilir.
Rahim filmi sırasında kullanılan kontrast sıvı, iyot içerikli özel bir maddedir. İçerisindeki iyot, X ışınlarını tutar ve böylece radyografik görüntü elde edilir. Kullanılan bu sıvı, işlemin ilaçlı rahim filmi olarak bilinmesine yol açsa da, aslında bir ilaç değildir. Bu nedenle, herhangi bir yan etkisi bulunmaz.
Anestezili Rahim Filmi (HSG) Nasıl Çekilir?
Rahim filmi, hastalarda yüksek şiddetli bir ağrı veya acıya sebep olmaz. Ancak hastalarda, regl sancısı benzeri kramplar oluşabilir. Bu nedenle, gerekli görüldüğü durumlarda rahim filmi, hasta anestezi altındayken de çekilebilir. Bu yöntemde, rahim filmi çekim işlemine başlanmadan önce, hastalara damar yolu açılarak, anestezik bir ilaç verilir. Bu sayede, hastalar sedasyon olarak adlandırılan derin bir uyku haline geçer. Böylece, rahim filmi çekim işleminin diğer aşamaları, hasta uyku halindeyken tamamlanmış olur.
Fethiye Rahim Filmi (HSG) Fiyatları 2024
Fethiye rahim filmi fiyatları ve hsg fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.