Polikistik Over Sendromu Fethiye

Polikistik over sendromu Fethiye, yumurtalıklarda kistlerin görüldüğü ve hormonal dengede bozulma yaşanan bir hastalıktır. Kadınlarda sık rastlanan bir hastalık olan polikistik over sendromu, androjen hormonlarının seviyesinde artışın beraberinde getirdiği birtakım belirtilerle ortaya çıkar. Bu süreçte adet düzensizliği, ciltte sivilcelenme, yağlanma ve tüylenme, başlıca belirtiler olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda bir endokrin hastalığı olan polikistik over sendromunda, yumurtlama döngüsünün sağlıklı olarak tamamlanamadığı görülür. 

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir hekimin planlayacağı bir tedavi süreci ile polikistik over sendromunun önüne geçmek mümkündür. Yazımızın devamında ‘’Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir?’’, ‘’Polikistik over sendromu neden olur?’’, ‘’Polikistik over sendromu nasıl tedavi edilir?’’ ve ‘’Polikistik over sendromu tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye polikistik over sendromu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over sendromu, yumurtlama sürecinin sağlıklı olarak tamamlanamaması nedeniyle, yumurtalıklarda birçok folikül kistinin oluştuğu bir hastalıktır. Hormonal dengede bozulma yaşanmasını da beraberinde getiren polikistik over sendromu, kadınlarda oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. 

Polikistik over sendromu ile beraber oluşan yumurtalık kistleri, çoğunlukla iyi huylu folikül kistleri olarak karşımıza çıkar. Yumurtalıkların içerisinde oluşmuş kese görünümlü bir yapıda olan kistler, genellikle içerisinde yağ, su veya gazlı bir madde bulundurur. Kadınlarda yumurtalık kistlerinin en sık görüldüğü dönem, üreme fonksiyonunun aktif olduğu, ergenlikle menopoz arasındaki süreçtir. 

Polikistik over sendromunda, vücuttaki erkeklik hormonu seviyelerinde artış olur. Bu durum ise ciltte tüylenme, sivilcelenme ve yağlanma gibi şikâyetlere yol açabilir. Polikistik over sendromunun tedavi edilmediği durumlarda ise kısırlık, karaciğerde yağlanma, diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklara neden olabildiği bilinmektedir. Bu rahatsızlık kadın doğum uzmanı tarafından tedavi edilir.

Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Normal bir yumurtlama döngüsü içerisinde, yumurta hücreleri, yumurtalıklarda bulunan folikül isimli keseciklerin içerisinde gelişirler. Yumurta hücrelerinin gelişimlerini tamamlamalarıyla beraber, foliküller çatlayarak yumurtayı serbest bırakırlar. Hormonal dengede yaşanan bozulmalar, bu süreçte yumurta hücrelerinin gelişimlerini tamamlayamamasına neden olabilir. Bu durumda, çatlayıp yumurtayı serbest bırakması mümkün olmayan foliküller, yumurtalıklar içerisinde kistleşebilir. Ortaya çıkan bu kistik yapı, hormonal dengenin daha da bozulmasına neden olur. Hormonal dengenin daha çok bozulması ise yumurtlama sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması olasılığını azaltır. Bu durumun sonucu olarak, yumurtalıklarda çok sayıda kist ortaya çıkar. 

Polikistik over sendromu, genetik ve çevresel faktörlerle de ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Ailesinde polikistik over sendromu hastalığı bulunan kadınlarda, hastalığın görülme olasılığı daha fazladır. Ayrıca, fazla kilo da polikistik over sendromu riskini artıran bir faktördür. İnsülin direncine neden olan fazla kilo, kandaki insülin hormonu seviyesinin artmasına yol açar. İnsülin seviyesinde artış, androjen hormonlarının seviyesinde de artışa neden olur. Hormonal dengedeki bu bozulma, polikistik over sendromunu ortaya çıkartır. 

Gıda üretiminde kullanılan bazı tarım ilaçları da, kadınlarda polikistik over sendromu gelişmesine neden olabilmektedir. Bu tür zararlı kimyasallara maruz kalmak, vücuttaki hormon üretimi üzerinde olumsuz etkilere sebep olmakta ve polikistik over sendromunun ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Hormonal düzende görülen bozulma ile birlikte polikistik over sendromu, hastalarda bazı şikâyetlerin görülmesine neden olur. Başlıca belirti ve şikâyetler;

  • Adet döngüsünde düzensizlik,
  • Cildin yağlanması,
  • Özellikle yüz ve sırt bölgesinde sivilcelenme olması,
  • Tüylenme,
  • Kiloda artış,
  • Gebe kalmada güçlük,
  • Saçlarda dökülme,
  • İki regl dönemi arasında görülen vajinal kanamalar,
  • Seste kalınlaşma,
  • Depresyon vb. psikolojik rahatsızlıklar,
  • Ciltte lekelenme ve kararma,
  • İnsülin direnci,
  • Göğüslerde hassasiyet olarak sıralanabilir. 

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Polistik over sendromunun tedavisinde, hastaya reçete edilen ilaçlar vasıtasıyla, hormonal dengenin yeniden kurulması amaçlanır. Genellikle kullanılan doğum kontrol hapları ile yumurtlama süreci durdurularak, yarıda kalması ve kistleşme olması engellenir. Ayrıca, doğum kontrol hapları, hormonal dengenin de korunmasına yardımcı olur. 

Polikistik over sendromunun tedavisinde, doğum kontrol hapları haricinde, hormonal dengeyi tekrardan sağlamak adına, farklı ilaçlar da verilebilir. Hormonal dengenin düzenlenmesi ile beraber, yumurtlama sürecinin sağlıklı olarak tamamlanması amaçlanır. Böylece, yeni kist oluşumunun önüne geçilirken, mevcut kistlerin de zamanla yok olması sağlanır. 

Fethiye Polikistik Over Sendromu Tedavisi Fiyatları 2024

Fethiye polikistik over sendromu tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button