Miyom Tedavisi Fethiye

Miyom tedavisi Fethiye, myometrium tabakasındaki kas hücrelerinin aşırı miktarda çoğalması sonucu oluşan miyomları tedavi etmek için yapılan uygulamalardır. Miyomlar, kadınlarda rahim içerisinde ortaya çıkan, genellikle iyi huylu kitlelerdir. Oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan rahim içi miyomları, bazı hastalarda hiçbir belirtiye neden olmaz. Ancak bazı durumlarda, aşırı regl kanaması ve ağrılı regl dönemine neden olabileceği gibi; hamile kalmayı da güçleştirebilir. Özellikle, konumu itibariyle döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını engelleyecek miyomlar, hastalarda düşükle sonuçlanan gebeliklere neden olabilir. 

Miyom tedavisi, hastada ortaya çıkan belirtiler dikkate alınarak planlanan bir süreçtir. Herhangi bir belirtiye yol açmayan miyomların, düzenli olarak takip altında tutulması yeterli olur. Ancak, hastada ağrılı ve yoğun kanamalı regl dönemi, gebe kalma güçlüğü gibi sorunlara yol açtığında, miyomların cerrahi müdahale ile alınması gerekir. Yazımızın devamında ‘’Miyom tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Miyom belirtileri nelerdir?’’, ‘’Miyomlar neden olur?’’ ve ‘’Miyom çeşitleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye miyom tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Miyom Nedir?

Miyom, rahim içerisindeki kas dokusunun büyümesi ile ortaya çıkan tümör benzeri kitlelerdir. Rahimdeki düz kas hücreleri veya fibroz doku hücreleri çoğalarak, miyomlara sebebiyet verir. Miyomlar genellikle iyi huylu olarak karşımıza çıkarlar. Ancak, habisleşme ihtimaline karşı kontrol altında tutulmaları gerekir.

Rahim içerisindeki miyomlar, birçok hastada herhangi bir belirti vermez ve rutin jinekolojik kontroller esnasında teşhis edilirler. Ancak, bazı hastalarda düzensiz adet kanamaları, yoğun kanamalar, şiddetli regl sancısı gibi istenmeyen durumlara da neden olabilirler. Ayrıca, rahim içerisinde ortaya çıkan miyomlar, gebelik esnasında döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını güçleştirebilir. Bu durum, gebe kalamama veya tekrarlayan düşüklere neden olabilir. 

Miyom Çeşitleri Nelerdir?

Miyomlar, rahimde oluştukları bölgeye bağlı olarak, üç gruba ayrılırlar;

  • Submuköz Miyomlar: Rahim kas dokusunun orta tabakası olan myometriumda oluşan miyomlardır. En çok kanamaya neden olan miyom türü, submuköz miyomlardır.
  • Subseröz Miyomlar: Rahmin dış tabakasında gelişirler. Hastaların karın bölgesinin bir tarafının daha şişkin görünmesine neden olabilirler.
  • İntramural Miyomlar: Rahimdeki düz kas dokusu içinde yer alan bu miyomlar, en sık karşılaşılan miyom türüdür. Hastalarda baskı hissi, ağrı ve kanama şikâyetlerine yol açabilirler.
  • Saplı Miyomlar: Rahim dışında bulunan bu miyom türü, rahme bir sap aracılığıyla bağlıdır. Kendi etrafında dönmesi ile birlikte hastalarda ağrıya neden olabilirler.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

 Miyomlar genellikle iyi huylu kitlelerdir ve birçok hastada herhangi bir belirtiye neden olmazlar. Habisleşme ihtimalleri 1000’de 1’dir. Özellikle menopoz döneminde büyüme eğilimi gösteren miyomların, kötü huylu olma ihtimali bulunur. Ancak, iyi huylu olsa dahi miyomlar bazı hastalarda yaşam kalitesini oldukça düşüren semptomlara neden olabilir. Rahim içi miyomların neden olduğu bu semptomlardan en sık karşılaşılanları;

  • Düzensiz adet dönemleri,
  • Regl kanamasının çok yoğun olması,
  • Regl döneminde şiddetli sancı,
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı,
  • Karın içinde bası hissi,
  • Karın ve kasıklarda ağrı,
  • Sık idrara çıkma ve idrar kaçırma,
  • Kabızlık ve
  • Kısırlık olarak karşımıza çıkar. 

Bu tür belirtiler yaşayan hastaların, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir hekime başvurarak, miyom tedavisi görmeleri gerekir. 

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyom tedavisi, hasta özelinde, hastada görülen semptomlara bağlı olarak planlanan bir süreçtir. Herhangi bir soruna yol açmayan, rutin kontroller esnasında keşfedilmiş miyomların, kontrol ve gözlem altında tutulması çoğu zaman yeterli olur. Ancak hastalarda şikâyetlere yol açan miyomların tedavi edilmesi gerekir. 

Miyom tedavisinde, cerrahi müdahale ile miyomların alınması sağlanır. Miyom ameliyatı olarak da bilinen bu işlem, açık ve kapalı ameliyat olmak üzere, iki farklı yolla gerçekleştirilebilir.

Açık Miyom Ameliyatı Nedir?

Miyomektomi olarak da adlandırılan miyom ameliyatı, açık ameliyat biçiminde gerçekleştirilebilir. Bu yöntemde, hastanın karın bölgesine ortalama 10 cm boyutunda bir kesi atılır. Kesi alanının geniş olması komplikasyon riskini artırdığı ve hastaların iyileşme sürecini uzattığı için açık ameliyat, artık çok sık tercih edilen bir yöntem değildir. Laparoskopik cerrahinin mümkün olmadığı durumlarda, açık ameliyata başvurulur.

Kapalı Miyom Ameliyatı Nedir?

Laparoskopik miyomektomi olarak da bilinen bu yöntem, oldukça küçük cerrahi kesiler yardımıyla miyomların çıkartılmasını içerir. Hastanın karın bölgesinden ortalama 1 cm’lik, üç veya dört kesi ile giriş yapılır. Komplikasyon riskini azalttığı ve hastaların iyileşme sürecini kısalttığı için tercih edilen bir yöntemdir. Histeroskopik operasyonlarla miyomların alınması da mümkündür.

Fethiye Miyom Tedavisi Fiyatları 2024

Fethiye miyom tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button