Kürtaj Fethiye

Kürtaj Fethiye, embriyonun ve gebeliğe dair diğer dokuların çeşitli yöntemler ile rahimden alınması amacıyla yapılan jinekoloji uygulamasıdır. Yazımızın devamında ‘’Kürtaj sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’, ‘’Kürtaj sonrası adet düzensizliği olur mu?’’, ‘’Vakumlu kürtaj nasıl yapılır?’’ ve ‘’Kürtaj ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye kürtaj uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Kürtaj Nedir?

Kürtaj, rahimde bulunan gebeliğe ait dokuların güvenli bir şekilde alınması ve gebeliğin sonlandırılması için yapılan uygulamadır. Kürtaj uygulaması isteğe bağlı olarak gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. 10. haftadan sonra ise gebeliğin anne adayının sağlığı için risk oluşturduğu tespit edilmişse veya bebekte ciddi bir hastalık var olma riski yüksekse yasal olarak yapılabilmektedir.

Vakumlu Kürtaj Nedir?

Vakumlu kürtaj, rahim içerisinde vakum etkisi oluşturularak, bölgenin kazınmasına gerek kalmadan gebeliğin sonlandırılmasıdır. Vakumlu kürtaj, klasik kürtajdan çok daha modern ve avantajlı bir uygulamadır. Bu yüzden de günümüzde çok daha sık tercih edilmektedir. Kürtaj kadın doğum uzmanları tarafından yapılır.

Kürtaj Neden Yapılır?

Kürtaj birey veya çiftler tarafından istenmeyen gebelikleri ya da anne adayının sağlığını riske atan gebelikleri sonlandırmak için yapılır. Bu uygulama genellikle rahim içerisindeki gebeliğe ait dokuların özel bir yöntem ile alınmasını kapsar.

Kürtaj Kaç Yaşında Yapılır?

Kürtaj uygulaması ideal olarak reşit olan bireylere uygulanmaktadır. Bununla birlikte 18 yaşından küçük olan kişilere ailenin onayıyla kürtaj yapılabilir. Eğer birey 15 yaşından da küçükse kürtaj uygulaması öncesinde olası çocuk istismarı ihtimalinin değerlendirilmesi için yasal merciler bilgilendirilmelidir. Sonrasında ise kürtaj uygulaması gerçekleştirilebilir.

Kürtaj Kayıtlara Geçer Mi?

Kürtaj, diğer tüm medikal ve cerrahi işlemler gibi uygulamayı gerçekleştiren kurum tarafından kayıt altına alınır. Bu hem hastanın hem de kurumun haklarını korumak için gerçekleştirilen yasal bir yükümlülüktür. Bununla birlikte hastanın kürtaj yaptırdığı bilgisi veya genel olarak medikal geçmişi, hastanın direkt izni olmadan aile üyeleri ile dahi paylaşılmaz.

Kürtaj Ağrılı Mı?

Kürtaj uygulaması genel veya lokal anestezi gibi uygulamalar altında yapıldığı için hastalar işlemler sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi duymazlar. Kürtaj sonrasında bir süre genital bölge ve pelvik bölgede ağrı hissedilebilir. Bu ağrının kontrol altına alınabilmesi için doktor hastasına kürtaj sonrası için ağrı kesici ilaç reçete edebilir.

Kürtaj Adet Düzensizliğine Yol Açar Mı?

Kürtaj direkt olarak adet düzensizliğine yol açmaz. Bununla birlikte gebeliğin sonlanması ile birlikte hormonların yeniden düzenlenmesi biraz zaman alabilir. Bu, kürtaj süreci hakkında duyulan stres ile birleştiğinde bireyin adet gecikmesi gibi sorunlar deneyimlemesine neden olabilir. Kürtaj sonrasında adet kanamaları genellikle 1 ila 2 ay içerisinde düzene oturur. Eğer bu süreden sonra da adet düzensizliği deneyimleniyorsa hormonlarla ilgili bir sorun olabilir, mutlaka bir jinekolog ile görüşülmelidir.

Kürtaj Ne Kadar Sürer?

Kürtaj uygulamasının süresi, uygulama sırasında başvurulan yöntemin türüne göre 15 ila 30 dakika arasında değişiklik gösterebilir. Bu süreye çoğu zaman uygulamanın hazırlık aşaması da dahildir. Doktorunuz kürtajın tahmini süresi hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Klasik kürtaj işleminde ilk olarak hastaya uygun bir anestezi işlemi yapılır. Daha sonra ise genital bölge temizlenir ve özel bir araçla vajina duvarları aralanır. Hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra küret adı verilen araç ile rahim duvarı yani endometrium kazınır. Böylece gebelik sonlandırılmış olur. 

Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?

Vakumlu kürtaj son derece konforlu bir uygulamadır. Anestezi altında yapılan bu uygulama sırasında vajinadan rahime özel bir kanül iletilir. Bu kanül yardımı ile rahimde negatif basınç oluşturulur ve bölge dokularının kazınmasına gerek kalmadan gebelik güvenli bir şekilde sonlandırılmış olur.

Kürtaj Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Kürtaj sonrası iyileşme sürecinin detayları, kürtajın hangi yöntemle yapıldığına göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden, bazı yönleri ile birbirine benzeyen iki farklı iyileşme sürecinden bahsedeceğiz.

Klasik kürtaj uygulaması sonrasında hastalar aynı gün evlerine dönebilirler. Klasik kürtaj sonrası 3 ila 4 gün yatarak dinlenilmesi gerekir. Ağır işler ve yorucu aktiviteler bireyin ağrı şikayetinin artmasına neden olabilir. İyileşme sürecinin ilk adımından sonra doktorun da önerisi doğrultusunda günlük yaşama dönülebilir.

Vakumlu kürtaj sonrasında da hastalar aynı gün evlerine dönerler. Bu süreçte vakumlu kürtaj yaptıran bireylerin de bir ila iki gün kadar yatarak dinlenmeleri tavsiye edilir. Ancak bu süreçte hafif günlük işlerini de yapabilirler. Sonrasında ise klasik kürtaja kıyasla daha hızlı bir şekilde günlük yaşamlarına dönebilirler. Ağrı şikayetleri genellikle daha azdır.

Her iki kürtaj uygulamasından sonra da doktorun tavsiyelerine uyulması ve reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. Bu süreçte kanama gibi şikayetleri zamanla azalmak yerine artışa geçen hastalar mutlaka konu hakkında doktorlarını bilgilendirmelidirler. En az 3 ila 4 hafta boyunca cinsel ilişkiye girmemelidirler.

Fethiye Kürtaj Fiyatları 2024

Fethiye kürtaj fiyatları ve vakumlu kürtaj fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button