Doğal Doğum Fethiye
Doğal doğum Fethiye, doğum sürecinin, herhangi bir tıbbi müdahale olmadan, vücudun kendi düzenine uygun olarak ilerlemesine olanak sağlayan doğum şeklidir. Hamileliğin 37. ve 42. haftaları arasında, doğum sürecinin kendiliğinden başlaması ve bebeğin vajinal yolla doğması, doğal doğum kapsamına girer. Ancak, her vajinal doğum, doğal doğum olarak değerlendirilmez. Burada belirleyici olan unsur, tıbbi bir müdahalenin bulunup bulunmamasıdır.
Doğum sırasında herhangi bir komplikasyon ile karşılaşılırsa, tıbbi müdahale uygulanması gerekebilir. Doğal doğum yapmayı tercih eden anne adaylarının, bu tür olasılıklar karşısında bilgi sahibi olması, anne ve bebek sağlığı açısından önemli bir noktadır. Mümkün olduğu koşullarda doğal doğum tercih edilmekle beraber, anne ve bebek sağlığını riske atan durumların gelişmesi halinde, tıbbi müdahaleye açık olunması gerekir. Yazımızın devamında ‘’Doğal doğum ne kadar sürer?’’, ‘’Doğal doğum ağrılı mı?’’ ve ‘’Doğal doğum nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye doğal doğum hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Doğal Doğum Nedir?
Doğum süreci, doğumun hangi yoldan gerçekleştiğine ve yapılan müdahalelerle bağlı olarak farklı kategorilere ayrılır. Herhangi bir tıbbi müdahale uygulanmayan, vajinal yolla gerçekleşmiş doğumlar, doğal doğum adını alır. Bir başka vajinal doğum yöntemi ise epidural doğumdur. Bu yöntemde de bebek, vajinal yolla dünyaya gelir; ancak, doğum esnasında anne adayına, bel bölgesinden girilerek, anestezik bir madde verilir. Anne anestezi altındayken, karın bölgesine yapılan cerrahi kesi ile bebeğin çıkartılması ise sezaryen doğum olarak bilinir.
Seçilecek doğum yöntemi, gebelik süreci içerisinde kadın doğum uzmanı bir hekimin gerçekleştirdiği kontroller sonucunda belirlenir. Eğer anne ve bebek sağlığı açısından bir risk bulunmuyorsa, anne adayının da isteği göz önünde bulundurularak doğal doğuma yönlendirme yapılır.
Doğal Doğumun Faydaları Nelerdir?
Doğal doğumun faydaları arasında şunlar bulunur:
- Gerekmedikçe herhangi bir ilaç uygulamasına başvurulamdığı için komplikasyonları daha azdır.
- İyileşme süreci daha hızlıdır.
- Anne adayı doğum sürecini deneyimleyebilir.
- Doğumdan hemen sonra emzirme mümkündür.
- Süt üretim işlevi için faydalıdır.
Doğal doğumun faydaları bu şekilde sıralanabilir.
Doğal Doğum Ağrılı Mı?
Doğal doğum sırasında bir miktar ağrı ve sancı hissedilebilir. Uygulama anestezisiz yapıldığı için anne adayı sancı hissi duyabilir. Bununla birlikte nefes egzersizleri ve uygun sportif faaliyetler ile bu sürece hazırlanan anne adayları, doğal doğum sırasında daha az ağrı hissi duyabilirler.
Doğal Doğum Ne Kadar Sürer?
Doğal doğumun süresi, anne adayının kaçıncı doğumu olduğuna göre şu sürelerde tamamlanır:
- Eğer anne adayının ilk doğumu ise 12 ila 15 saat kadar.
- İkinci doğumu ise 8 saat kadar.
- Üçüncü veya dördüncü doğumu ise 4 ila 6 saat kadar.
Doğal doğumun tahmini süresi, bahsettiğimiz etmen doğrultusunda bu şekilde sıralanabilir.
Doğal Doğum Nasıl Yapılır?
Doğal doğum esnasında, doğum sürecinin başından sonuna kadar olan süreçte, gerekli olmadığı takdirde herhangi bir tıbbi müdahalede bulunulmaz. Doğal doğum süreci, 3. aşamalı olarak gerçekleşir. Her bir aşama, anne adayının vücudunda görülen değişimler ile başlar ve biter. Düzenli doğum kasılmalarının başlamasıyla, 1. evreye girilmiş olunur. Annede doğum için gerekli olan vajinal açıklığın sağlanmasıyla 2. evreye geçilir. Bebeğin dış dünyaya gelmesi ile de 3. ve son aşamaya geçilmiş olur. Doğal doğumun tüm aşamalarında kadın doğum uzmanı ve sağlık ekibi gerekli müdahaleler için hazırdır.
- Birinci Evre: Annede, düzenli kasılmaların başlaması ile doğum sürecine girilmiş olunur. Bu süreçte en uzun süren aşama, birinci evredir. Bu evrede yaşanan kasılma ve sancılar, rahim ağzının doğum için gerekli olan açılmaya ulaşmasını sağlar. Doğum sancılarının sıklığı 8-10 dakikada birdir. Rahim ağzını kapatan mukozal tabaka, hafif kanlı bir vajinal akıntıyla birlikte atılır. Bu evrede, bebeğin başının doğum kanalının girişine baskı yapması ile beraber, su kesesi açılır. Doğumda görev alan sağlık ekibi, annedeki genişlemeyi ve bebeğin kalp atışlarını takip altında tutar.
- İkinci Evre: Annedeki genişleme ortalama 10 cm’e ulaşır. Böylece, doğum için gerekli açıklık sağlanmış olur. Sancı sıklığı ve süresi artar. Annede 2-3 dakikada bir, ortalama 1 dakika kadar süren sancılar oluşur. İkinci evrenin çok uzun sürmesi, istenen bir durum değildir. İlk doğumda genelde 1-2 saat kadar süren bu evre, sonraki doğumlarda 30-45 dakika kadar sürer. Bu evrede, bebeğin kalp atışları, doğum ekibi tarafından sık sık kontrol edilir. Bebeğin doğum kanalından çıktığı ikinci evrede, annenin güçlü bir şekilde ıkınması istenir. Böylece, bebeğin doğum kanalında hızlı bir şekilde ilerlemesi sağlanır. Bebeğin vajinal yoldan çıkarak, anneden ayrılması ile doğum gerçekleşmiş olur. Anne ve bebek sağlığını riske atan bir durumla karşılaşılmaması halinde, bebek anne kucağına verilir.
- Üçüncü Evre: Bebeğin dış dünyaya gelmesi ile geçilen üçüncü evre, plasentanın da düştüğü aşamadır. Bebeğin doğumundan 5-10 dakika sonra, bebeğin eşi olarak da bilinen plasenta, anne karnından ayrılır. Rahme üst kısmından yapılan bir masaj ile plasentanın çıkartılması sağlanır. Sonrasında, rahim içinde plasenta parçasının kalmış olması riskine karşı gerekli kontroller yapılır. Annenin kanaması kontrol edilir ve vajinal yırtık oluşmuş ise cerrahi dikiş atılır. Böylece, doğum süreci sonlandırılmış olur.
Doğal doğumun evreleri ve aşamaları bu şekilde sıralanabilir.
Fethiye Doğal Doğum Fiyatları 2024
Fethiye doğal doğum fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.